Roy Rijksen

Als kind kreeg ik het vak van steenhouwer met de paplepel ingegoten. Ik groeide op in het familiebedrijf dat mijn ouders Johan en Corrie Rijksen zijn begonnen. Ik hielp als klein jochie mijn vader mee en leerde zo alle facetten van dit mooie vak kennen. Ik werkte 2 jaar als steenhouwer toen mijn vader Rijksen Uitvaartzorg oprichtte. Samen delen we onze passie voor de uitvaartbranche, zijn we gesprekspartners en wisselen we kennis en ervaring uit op dit gebied. Een vak waarin gevoel altijd de richting bepaalt.

Wanneer mensen komen om een grafmonument uit te zoeken neem ik uitgebreid de tijd om kennis te maken, we maken een rondje door de toonzaal, mensen delen dan al gauw hun emoties rond de dierbare persoon die zij hebben moeten loslaten. Ik vertel dan over de mogelijkheden van de verschillende materialen en over het onderhoud. We raken dan al snel dieper in gesprek over wie de overleden persoon was, welke rol deze persoon innam, hoe hij of zij in het Leven stond.

roy rijksen

Soms is een symbool de basis voor een ontwerp. Meestal ontstaat er dan al een idee en begin ik een ontwerp te schetsen; gaandeweg wordt het steeds persoonlijker en krijgen nabestaanden er meer beeld en gevoel bij. Voor mij is dit het mooiste moment, wanneer ik mensen zie ontspannen. Ik realiseer mij dat het voor mensen best een hoge drempel kan zijn om een grafmonument uit te zoeken. Het is weer een stap verder in het rouwproces. Tegelijkertijd weet ik inmiddels ook dat het mensen vooruithelpt en geruststelt wanneer ze een keuze hebben gemaakt.

Het is die menselijke kant wat mijn vak zo mooi maakt. Het vraagt steeds weer om mij open te stellen, mijn gevoel af te stemmen op de klant en dan mag ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Iets creëren wat er nog niet is; van niets iets maken. Natuursteen is bijvoorbeeld een materiaal wat zich zo mooi laat bewerken; ik kan daar echt mijn ziel inleggen. En zo zijn er steeds meer materialen waarmee we een uniek en passend monument kunnen vervaardigen.

Samen met mijn team staan we dicht bij mensen en staan we garant voor kwaliteit. We zijn ons bewust dat onze grafmonumenten een gedenkteken zijn voor de persoon die niet meer fysiek bij ons is; een plek waar mensen graag zijn om zich te verbinden met diegene waar ze zoveel van houden.

Menu