Zelf een gedenksteen maken helpt in het rouwproces

‘We zouden graag zelf een mozaïek willen maken. Zou die dan verwerkt kunnen worden in de gedenksteen?’

Deze vraag van een familie was het uitgangspunt voor een speciaal en persoonlijk monument waarbij we samen in onze werkplaats vormgaven aan een unieke gedenksteen. Actief zijn met je handen, meedenken in een creatief proces geeft dierbare naasten de gelegenheid om op een positieve wijze bezig te zijn met het verdriet. Ongedwongen en ontspannen je handen hun gang laten gaan terwijl je samen herinneringen deelt of in alle stilte iets tastbaars vormgeeft.

Ieder mens zoekt een eigen weg om het verlies van een dierbare te verweven. Daarom geven wij u graag de ruimte om wensen vrij uit met ons te bespreken zodat we steeds opnieuw samen met u een uniek en daarmee passend monument kunnen maken. De rol die uzelf daarin wilt spelen bepaalt u. Wij denken graag met u mee; de mogelijkheden zijn eindeloos.

De beelden hieronder laten het creatieve proces zien van de familie die zelf een mozaïek maakte. De foto’s verbeelden het proces van het eerste ontwerp tot het eindresultaat. Het was zowel voor de familie als voor ons een mooie reis met een prachtig eindresultaat. Het leidde tot een fijne en persoonlijke plek om te herdenken en herinneren.

schets grafsteen

1. Eerste schetsontwerp.
De combinatie van een mozaïek binnen banden en een glazenplaat met teksten.

stukjes-natuursteen

2. Van basisidee naar vullen van het ontwerp met stukjes natuursteen.
De gouden boog  geeft structuur waardoor de verschillende kleuren kunnen variëren.

kleurcombinaties

3. De laatste stukjes gaan vanzelf, fraaie kleurcombinaties.

mozaïek gedenksteen

4. Het mozaïek is af, maar nog steeds losse steentjes.

Vullen-met-voegmiddel

5. Vullen met voegmiddel, alle kleuren weg, maar tijdelijk.

steentjes-schoongemaakt

6. Spannend en verrassend. Met een natte spons worden de steentjes schoongemaakt. Het is nu een eenheid. De lichte voegkleur verbindt.

plaatsen grafsteen

7. De kroon op het werk. Het plaatsen van het mozaïek. Een eenheid door de rustige grijze kleuren van de banden en de glasplaat: glashelder transparant naast mat met de teksten.

Ook voor Steenhouwerij Rijtink is het op deze wijze mogen maken van een gedenksteen een reis en een avontuur. Altijd anders, maar in samenwerking altijd fijn om zo een bijdrage te mogen leveren.

Deel dit bericht!

Menu