Verdriet verwerken door zelf een Gedenksteen te maken

Als je een naaste verliest, moet het verdriet worden verwerkt. Ieder doet dat op een eigen manier. Dat vraagt altijd tijd en ruimte. Soms zouden nabestaanden graag zelf meewerken aan het maken van een gedenksteen. Zo kan letterlijk met zorg toch nog iets worden gedaan.

Vanzelfsprekend kan dat ook. Roy Rijksen van steenhouwerij Rijtink heeft hiervoor vele mogelijkheden. En daarbij blijkt ook dat de beste resultaten tot stand komen als een ontwerp samen met de familie wordt gemaakt.  Bij deze gedenksteen ontstonden bijzondere wensen om nog veel meer te doen.

‘Zou het mogelijk zijn om een mozaïek op te nemen in het gedenkteken. En zouden we dat zelf kunnen maken in de werkplaats te Veenendaal’. Ook dat kon. Van het eerste ontwerp tot het eindresultaat werd het een bijzondere ervaring. De beelden spreken voor zich.

schets grafsteen

1. Eerste schetsontwerp.
De combinatie van een mozaïek binnen banden en een glazenplaat met teksten.

stukjes-natuursteen

2. Van basisidee naar vullen van het ontwerp met stukjes natuursteen.
De gouden boog  geeft structuur waardoor de verschillende kleuren kunnen variëren.

kleurcombinaties

3. De laatste stukjes gaan vanzelf, fraaie kleurcombinaties.

mozaïek gedenksteen

4. Het mozaïek is af, maar nog steeds losse steentjes.

Vullen-met-voegmiddel

5. Vullen met voegmiddel, alle kleuren weg, maar tijdelijk.

steentjes-schoongemaakt

6. Spannend en verrassend. Met een natte spons worden de steentjes schoongemaakt. Het is nu een eenheid. De lichte voegkleur verbindt.

plaatsen grafsteen

7. De kroon op het werk. Het plaatsen van het mozaïek. Een eenheid door de rustige grijze kleuren van de banden en de glasplaat: glashelder transparant naast mat met de teksten.

Ook voor Steenhouwerij Rijtink is het op deze wijze mogen maken van een gedenksteen een reis en een avontuur. Altijd anders, maar in samenwerking altijd fijn om zo een bijdrage te mogen leveren.

Deel dit bericht!

Menu